Cărţi de vizită şi mape de prezentare: necesităţi implicite de PR

Întocmai precum un artist are întotdeauna la el o mapă de prezentare ce conţine o scurtă biografie a artistului împreună cu un portofoliu de lucrări, tot aşa şi o firmă are nevoie de mape de prezentare pentru a lăsa o amprentă durabilă şi informaţii cuprinzătoare despre ea şi produsele (sau serviciile) pe care le oferă. Cele două iniţiale tot mai prezente în societatea românească – PR, adică Relaţii Publice, înseamnă lucruri diferite pentru entităţi diferite. Dacă pentru o instituţie publică înseamnă detalierea rolului ei şi a rezultatelor concrete obţinute în activitate, pentru o firmă înseamnă interacţiunea ei cu publicul, deci cu potenţialii clienţi, la un mod mai general decât reclama, însă vizând obiective apropiate de ale acesteia.

Ce este în esenţa ei una dintre aceste mape de prezentare? A spune că este un dosar cu informaţii despre firmă este o simplificare exagerată, deşi din punct de vedere pur informativ, asta este. Dar din punct de vedere grafic, o astfel de mapă trebuie bine proiectată ca structură informaţională şi bine realizată din punct de vedere grafic, adică tipărită la o calitate foarte bună, dacă nu excelentă. Designul grafic al mapei de prezentare trebuie să atragă privirea şi să o satisfacă estetic, pe de o parte, şi pe de alta să structureze foarte bine informaţiile conţinute în mapă. Coperta o să fie marcată de sigla şi numele companiei, eventual şi imagini ale produselor principale, iar in interior informaţiile vor fi grupate în două categorii: cele generale despre firmă. Un subiect îl va constitui istoricul firmei: când şi de cine a fost aceasta înfiinţată, modul în care a evoluat pe piaţă, succesele comerciale, perspectivele pe care le are, avantajele pe care le-ar prezenta utilizarea produselor/serviciilor sau eventuala colaborare cu firma respectivă. Un alt punct va fi o succintă trecere în revistă a structurii manageriale: o listă a membrilor conducerii cu prezentarea experienţei fiecăruia, demonstrând astfel cât de bine este condusă firma, dar şi performanţele dobândite în activitate (indici comerciali, localizarea în topuri, produsele cele mai faimoase pe piaţă). În cele din urmă, ca parte a unei astfel de mape de prezentare, nu ar fi o idee rea să fie prezentată şi dotarea tehnică folosită pentru realizarea produselor, ca o garanţie suplimentară a calităţii lor.

În afară de datele despre firma propriu-zisă (istoric, structura managerială, performanţe), mapa mai trebuie să conţină şi cele mult mai specifice despre produse şi/sau servicii, eventual şi preţurile acestora. Produsele şi serviciile oferite de firmă trebuie prezentate cu avantajele lor comparative faţă de cele ale concurenţei, fie că este vorba de superioritate calitativă, de preţuri mai scăzute sau un raport preţ/calitate mai avantajos decât al concurenţei, ori un  TCO (total cost of ownership – cost total al deţinerii) inferior.

Mapele de prezentare trebuie să fie personalizate în cât mai mare măsură posibil, mai ales că ele sunt un instrument de reclamă şi PR folosit îndeosebi în cazul târgurilor şi expoziţiilor comerciale, şi deci trebuie să se deosebească din mulţimea tuturor celorlalte firme concurente. De aici provine importanţa unor astfel de mape de prezentare, care pot fi considerate nişte „cărţi de vizită” în format extins ale firmei (de altfel mapele pot fi dotate şi cu nişte buzunare pentru cărţile de vizită ale reprezentaţilor firmei). În consecinţă grafica şi modalitatea de organizare a informaţiilor conţinute sunt esenţiale. Fotografiile, diagramele, tabelele, schemele şi schiţele tehnice vor ajuta mult la sintetizarea şi prezentarea datelor despre firmă şi produsele acesteia într-un format accesibil şi uşor de accesat pentru cel care răsfoieşte o astfel de mapă, iar profesionalismul cu care sunt tipărite este la fel de important ca şi datele în sine.

Publicat de