Cine are nevoie de printuri color? Mai toată lumea!

Da, este adevărat că acum mai toate lucrurile se proiectează pe ecran, dar calculatorul, cu ecranul lui, nu este la dispoziţie orişicând. Iar smartphone-ul nu are un ecran destul de mare pentru orice. Şi dacă ecranul şi dispozitivul care îl acţionează nu mai este disponibil, pentru că bateria este epuizată sau ceva s-a defectat? Cu tot timpul afectat gadgeturilor şi calculatoarelor, tipărirea rămâne totuşi o soluţie ideală pentru multe cazuri, şi mai ales printurile color, acestea fiind utilizate în multe formate şi culori. Să vedem câteva opţiuni care le folosesc, şi motivele pentru care cineva ar opta pentru materialele tipărite color.

Broşurile informative şi diverse cursuri sau manuale constituie una dintre opţiuni. Când sunt necesare diverse soluţii de informare sau relaţionare cu publicul, acest tip de printuri color este des utilizat, fiind uşor de acceptat şi la fel de uşor de realizat. Desigur că şi felul în care sunt organizate informaţiile contează la fel de mult, dar cu siguranţă că bogăţia de culori are un efect excelent asupra cititorului, ba chiar este o necesitate în cazul în care în manual sunt inserate diverse schiţe tehnice (în cazul unui motor, de exemplu, devin mai limpezi relaţiile spaţiale şi funcţionale dintre multitudinea de componente). Ori dacă respectivul curs se referă la administraţie sau marketing, diagramele organizaţionale sau de alt gen sunt mai uşor de perceput şi memorat dacă ochiul este impresionat de culorile intense care sunt folosite la trasarea şi umplerea casetelor.

O altă opţiune de printuri color ar putea fi cea a diverselor materiale informative precum flyerele, foile volante, pliantele şi altele de acelaşi gen. Aici informaţia trebuie prezentată succint, dar este nevoie să aibă un impact la fel de puternic, iar culoarea este un auxiliar excelent unui text sau slogan publicitar bine conceput (ba chiar mai mult decât un auxiliar, este un partener de nelipsit). Când primim un astfel de material tipărit color, ne simţim îndemnaţi să îl citim mai cu plăcere dacă nu este doar un simplu text sau imaginile sunt imprimate în alb-negru, şi cu nuanţele intermediare de gri.

Care ar mai fi alte câteva opţiuni? Să mai vorbim şi despre cataloagele comerciale informative, fie că este vorba despre cele care prezintă produsele dintr-un mare magazin sau supermarket, şi distribuite periodic, în general săptămânal, sau cele care prezintă produse specifice, cum ar fi de exemplu bijuteriile sau produsele cosmetice. În toate cazurile, aspectul produselor trebuie pus în valoare şi fără astfel de printuri color acest lucru este practic imposibil de făcut. Cum poate fi pusă în valoare o bijuterie fără nuanţele coloristice ale pietrelor încastrate în montura ei, şi fără contrastul între această bijuterie şi textura catifelei pe care este aşezată aceasta. Până şi produsele alimentare cele mai banale au ambalaje viu colorate (oare de ce?) şi cataloagele care ne informează în fiecare săptămână despre ofertele supermarketurilor trebuie deci să fie tipărite în aceeaşi bogăţie de culori ca şi ambalajele produselor prezentate; iar produsele precum fructele sau legumele, cum ar putea ele să pară proaspete şi atrăgătoare în aceste cataloage, fără ca imaginile lor să nu fie color? Cât despre importanţa printării color a afişelor sau posterelor nu cred că mai este nevoie ca să fie convins cineva – este de la sine înţeles.

Publicat de