Foile cu antet: micile detalii fac remarcată firma

Dacă mapele de prezentare şi cărţile de vizită au scopuri bine definite pentru a face reclamă firmei, tot în acelaşi scop pot fi utilizate şi alte soluţii, ca de pildă corespondenţa care este scrisă pe foi cu antet. Termenul „antet” provine din franceză şi înseamnă „în cap”, referindu-se la partea superioară a colii de scris. Utilitatea procedeului a fost remarcată şi exploatată mai întâi de nobili, după apariţia tiparului, care a permis imprimarea antetului. Era uşor de văzut de la cine provenea scrisoarea, întrucât antetul cuprindea numele personalităţii şi blazonul respectivului nobil, pe lângă alte detalii. Astăzi utilitatea este dată de faptul că mesajului i se poate răspunde fără a mai căuta adresa în vreo bază de date, întrucât antetul este compus din numele instituţiei şi eventual sigla sau logo-ul, adresa, e-mailul şi numărul de telefon şi fax. Deci dacă este nevoie de comuncări urgente, toate datele de contact sunt deja accesibile, fiind cuprinse în antet.

Partenerii de afaceri, clienţii, instituţiile statului, cu toţi au un grad de încredere mai mare într-o firmă care foloseşte pentru corespondenţă aceste foi cu antet, iar schimburile de informaţii decurg mai fluent, datorită motivelor enunţate mai sus. Identitatea mărcii şi a firmei este mai bine articulată, oferind o imagine mai bine profilată din punct de vedere al relaţiilor publice. Îmbinarea bine făcută dintre logo-ul firmei şi restul informaţiilor conţinute de antet constituie o demonstraţie de design în sine şi de profesionalism, fiind cu siguranţă apreciată de către destinatarii corespondenţei. Însăşi corespondenţa poate beneficia de colile astfel personalizate nu doar în cazul destinatarilor externi, ci şi în cazul corespondenţei interne între diferitele departamente ale firmei.

Realizarea acestor foi cu antet începe cu designul, a cărui importanţă am prezentat-o deja. Dacă firma are un specialist în grafică, sau colaborează cu unul care deja face designul cărţilor de vizită sau al altor articole şi produse ale firmei, proiectarea antetului nu va constitui o mare solicitare pentru acesta. În cazul în care nu există o astfel de colaborare, problema designului este uşor de rezolvat. Firma care urmează să tipărească aceste coli personalizate pentru corespondenţă (având în vedere volumul, este mai ieftin şi mai convenabil calitativ să se apeleze la o astfel de firmă) ar putea să ofere modele prestabilite de antet, urmând ca după inserarea logo-ului şi a datelor ce trebuie să se regăsească în antet, să se treacă la imprimarea propriu-zisă. Bineînţeles că în acest caz gradul de personalizare scade corespunzător (ochiul uman este foarte sensibil la detalii, aşa că este de preferat varianta colaborării cu un specialist în design grafic). Dacă totuşi se apelează la un designer, odată  proiectul terminat, trebuie să se ia legătura cu tipografia care urmează să tipărească antetul, pentru a se asigura compatibilitatea de format grafic, întrucât unele programe de grafică au format proprietar, nu întotdeauna compatibil; salvarea fişierului este bine să se facă într-un format de largă circulaţie, ca de pildă .jpg, .jpeg sau .pdf, formate acceptate de mai toate programele de grafică pe calculator. După care cu siguranţă nu va fi mult de aşteptat până la primirea colilor cu antet personalizate.

Publicat de