Importanţa reclamei şi de ce simplu înseamnă eficient

Cine nu îşi aminteşte de cunoscuta zicală „reclama este sufletul comerţului”? Prin reclamă se ajunge la consumator, înştiinţându-l despre produsul sau serviciul oferit de orice firmă. Până astăzi, ştiinţa marketingului şi a publicităţii a produs foarte multe metode de publicitate, şi firmele doritoare au de unde să îşi aleagă acea metodă care este mai potrivită profilului. În ciuda evoluţiei tehnologice, metodele de publicitate apărute cu mult timp în urmă îşi păstrează anumite avantaje şi ar trebui luate în calcul chiar şi acum, în epoca internetului şi a telefoanelor inteligente (dovadă stau nenumăratele exemple ale panotajului şi reclamelor gigant care ocupa pereţi întregi în marile oraşe de pretutindeni, sau mulţimea de flyere/fluturaşi care sunt înmânate în centrele urbane sau în mall-uri).

Dar pentru că fiecare metodă are avantajele şi dezavantajele ei, trebuie luat în calcul un mix, o combinare a mai multor metode de publicitate. Deşi avantajele reclamei la televizor şi prin panouri de mari dimensiuni afişate strategic sunt mai mult decât evidente, există un factor important: costurile acestor metode, care sunt destul de mari şi ca atare sunt preferate de marile firme. Care ar fi însă o metodă cu un raport convenabil preţ/calitate, şi care să fie cât mai accesibilă din punct de vedere tehnologic? Există o astfel de metodă, practicată de foarte mult timp şi cât se poate de accesibilă oricui: înmânarea de pliante, fluturaşi, ori, folosind termenul anglo-saxon, flyere (în limba engleză, flyer înseamnă zburător, făcând aluzie la ce se întâmplă cu el în cazul în care nu este reţinut, adică este aruncat şi luat de vânt).

Chiar dacă internetul a marcat decisiv modul în care se face reclamă, în domeniul publicităţii vedem acelaşi fenomen ca şi în cazul comerţului. Aşa cum magazinele clasice de tip cărămidă-şi-mortar se ajută şi se completează prin cele online, la fel şi metodele de publicitate clasice le completează pe cele moderne, online. Aceste flyere (fluturaşi sau pliante, oricum ar fi ele denumite) au avantajul de a fi oferite unui public larg, sunt uşor de produs – piaţa de tipărituri a României este foarte competitivă, deci va fi uşor de găsit un producător – şi informaţiile oferite sunt accesibile, deoarece nu necesită un dispozitiv electronic. În plus, dacă te interesează informaţiile oferite pe suportul fluturaşului, poţi să îl pui în „arhiva” personală, şi când vei avea nevoie, vezi detaliile care te-au interesat, fie ele datele tehnice ale produsului sau adresa firmei.

Un alt avantaj similar metodelor online este selectivitatea. Cel care împarte pliantele poate alege cui le oferă, în consecinţă publicul ţintă poate fi definit. De aceea vedem cum fetele frumoase care le oferă pe stradă, o fac cu predilecţie altor femei, în cazul reclamei la produsele cosmetice; sau tinerilor, dacă reclama în cauză este făcută unor cluburi de noapte sau unor evenimente de tip concert, care vizează acest segment de vârstă. Uşurinţa cu care se pot proiecta, realiza şi distribui fac flyere prima opţiune de reclamă pentru firme de orice fel sau mărime, de la una de reparaţii electronice şi până la marile corporaţii (în cazul unui eveniment local); iar pentru antreprenori, acestea constituie cea mai bună modalitate de a-şi face reclamă cu costuri minime.

Publicat de