Nu îți uita niciodată cărțile de vizită!

Cărțile de vizită, într-un fel, sunt mai importante decât cele de identitate. Pe acestea le mai poți uita, dar nu se știe niciodată când ai oportunitatea de a stabili un contact util și, dacă uiți acasă cărțile de vizită, pierzi acest potențial de promovare. Istoria acestor cărți de vizită este interesantă: au aparut în sec. al XVII-lea, fiind utilizate de aristocrați pentru a-și anunța sosirea la evenimentele mondene (formatul este preluat după cărțile de joc, așa după cum o spune și numele). Treptat până în sec. al XIX-lea, ele au devenit o necesitate pentru oricine, de la micii burghezi în susul scării sociale. Ele s-au dovedit un util mijloc de schimbare de informații între cei care abia se cunoșteau. La intrarea în casă exista o masuță cu o tavă special destinată primirii cărților de vizită lăsate de vizitatori, iar adesea pe spatele gol al cărții de vizită se lăsau diverse mesaje urgente.

Ușurința cu care aceste cărți de vizită facilitează schimbul de informații a creat o dezvoltare a utilizării lor la modul democratic în prima jumătate a sec. XX în Statele Unite, în timp ce în Marea Britanie era încă păstrat formalismul utilizării lor. Cum până la apariția calculatoarelor și a bazelor de date mai era încă mult, în SUA au apărut rolodex-urile, dispozitive de păstrare și accesare a cărților de vizită, având o formă cilindrică, iar cărțile erau prinse de ele și indexate în ordinea alfabetică. Printr-o apăsare de clapetă corespunzătoare unei litere, cilindrul se rotea și desfăcea teancul de cărți de vizită la litera respectivă.

Există o gamă foarte largă de cărți de vizită, în funcție de calitate sau material. Dacă de exemplu agenții imobiliari preferă cărțile de vizită imprimate simplu, de o calitate standard, datorită volumului mare de care au ei nevoie, un artist ar putea opta pentru o calitate deosebită a imprimării, poate chiar embosată (în relief) și cu litere aurite; fiecare dintre noi avem propriile idei și necesități când vine vorba de cum trebuie să arate cărțile de vizită care să ne reprezinte. Deoarece într-un fel, acestea sunt o reflectare a propriei noastre personalități, unii dintre noi simt nevoia să fie mai originali, în timp ce alții doresc doar să transmită strictul necesar de informații, fără a epata.

Posibilitatea de a crea o carte de vizită originală este practic nelimitată. Pe lângă un design original, conținând numele, adresa, calitatea sau profesia, adresa și numărul de telefon, se pot adauga și alte elemente grafice – de exemplu o hologramă. Unele cărți de vizită au format electronic, conținând în ele un micro-CD cu prezentarea persoanei în format electronic; există pe internet posibilitatea creerii unei cărți de vizită virtuale, utilizabilă online, echivalentul celei clasice; dar cu tot avansul tehnicii moderne de calcul, modalitatea schimbării de cărți de vizită rămâne totuși mai rapidă și eficientă. Unica “amenințare” este așa-zisa “electronic hand-shake”, o “strângere de mână” electronică, între dispozitivele mobile, practic un schimb de informații personale între două smartphone-uri. Având în vedere totuși eventualitatea infectării cu viruși, această amenințare rămâne încă pe un plan foarte îndepărtat.

Publicat de