Panotajul cu bannere sporeşte expunerea la mesajul publicitar

Desigur că aceste modalităţi de reclamă sunt printre cele mai vizibile şi eficiente – ele pot fi văzute pe străzile oricărui oraş din România, imprimate în culori puternice şi făcând reclamă diverselor produse comerciale. Ce este de fapt un banner? O fâşie de pânză sau plastic, foarte rezistentă, pe care a fost aplicată cu ajutorul unor cerneluri  reclama dorită; fâşia relativ îngustă pe care este imprimat textul şi imaginile aferente este bine ancorată cu frânghii de-a latul străzii de stâlpi, pentru a rezista unor eventuale rafale de vânt. Astfel de bannere au devenit demult un element des întâlnit în oraşe, alături de alte elemente de panotaj, precum panouri electronice sau clasice, mesh-uri(plasă fină imprimată şi aplicată vertical pe clădiri de sus şi până jos), şi altele.

Este interesantă etimologia din limba engleză a termenului: banner înseamnă steag, flamură sau drapel de luptă, de obicei identificând o unitate militară; într-un fel, rolul din publicitatea stradală jucat de aceste bannere a păstrat oarecum tradiţia, întrucât prin ele se creează şi marchează identitatea firmei ce doreşte să se facă remarcată în acest mod. Un banner, datorită formei alungite, are nevoie de un mesaj publicitar conceput în mod specific pentru un asemenea format, de aceea în general pe banner se vor întâlni numele şi sigla/logo-ul firmei, împreună cu un slogan publicitar sau un anunţ de interes general, împreună cu alte date cum ar fi adresa şi numărul de telefon sau, în cazul unui eveniment de gen târg sau expoziţie comercială, locaţia şi data/ora. Culorile intense şi judicios alese vor atrage atenţia şi vor impresiona publicul ţintă al reclamei respective.

Când vine vorba de bannere, se fac remarcate avantajele acestor elemente de panotaj publicitar stradal, avantaje destul de multe de altfel. Unele dintre avantaje ţin de specificul publicităţii stradale: timpul petrecut pe stradă ajunge până la trei ore, o perioadă destul de lungă de expunere zilnică. Spre deosebire de publicitatea prin intermediul canalelor de televiziune sau mijloacelor electronice gen calculator, tabletă, smartphone, cea stradală nu poate fi anulată sau întreruptă (fenomenul de zapping, schimbarea canalelor în momentul apariţiei spoturilor publicitare la televizor fiind unul deja clasic şi am putea spune intrat în reflex). Iar dacă se ia în considerare eficacitatea, acest indicator este foarte mare, având în vedere numărul de oameni expuşi reclamei pe durata unei singure ore şi cu costuri relativ mici.

Dar aceste bannere au aceleaşi avantaje chiar şi comparate cu celelalte elemente de reclamă stradală. Costurile imprimării şi amplasării unui banner sunt mult mai mici decat ale unui panou publicitar rigid de tip unipol, nemaivorbind de panourile electronice cu derulare (scroller). La fel şi în cazul vizibilităţii – la meshuri vizibilitatea este limitată la trecătorii de pe partea opusă a străzii, în timp ce la banner aceasta este practic nelimitată. Bannerul este vizibil atât pentru trecătorii de pe ambele părţi ale străzii, cât şi pentru şoferii şi pasagerii vehiculelor de pe ambele sensuri. Acumularea aceasta de avantaje face din banner o alegere excelentă ca suport publicitar, atât pentru firmele comerciale, cât şi pentru alte tipuri de clienţi interesaţi de reclamă, cum ar fi organizatorii de spectacole artistice, de evenimente ca spectacolele de muzică, meciurile sportive, iar când vine perioada alegerilor, sloganurile comerciale şi logo-urile firmelor sunt înlocuite de lozincile electorale şi feţele candidaţilor sprijiniţi de diverse partide politice.

Publicat de